اصولا تابلو برق ها در ورودی ساختمان به صورت محفظهای شامل انواع تجهیزات برقی مشاهده میشوند. اغلب جنس این محفظهها را با نوع فلزی آن میشناسیم، اما تابلو برق پلاستیکی نیز با همین کارایی از الیاف کربن و ترموپلاستیک ساخته میشود.
استفاده از نوع فلزی یا پلاستیکی تابلو برق بستگی به محیط و نظر ناظر پروژه دارد. هرکدام از این تابلوها ویژگیها و کارایی خاص خود را دارند. تابلوهای پلاستیکی با توجه به کارایی، نحوه نصب و شکل ظاهری به انواع مختلفی تقسیم میشوند. با این وجود هر کدام از آنها چه کاربردی دارند؟ در این مقاله قصد داریم به بررسی نوع پلاستیکی و کاربردهای آن بپردازیم.
فهرست محتوا
تابلو برق پلاستیکی یا پلی کربنات چیست؟
این نوع تابلو برقها از جنس ABS باکیفیت و مقاوم ساخته میشوند و از نظر شکل درب به دو صورت شفاف و مات تقسیمبندی میشوند. استفاده از این تابلو برقها علاوه بر افزایش زیبایی محیط، باعث سازماندهی و نظم پروژهها نیز میشود. تابلو برقهای پلاستیکی به دلیل مواد به کار رفته در آن، وزن بسیار سبکی دارند. همچنین از لحاظ آب و هوایی برای استفاده در مناطق مرطوب و شرجی مناسب هستند. البته در برابر خوردگی و آسیب مقاومت بسیار بالایی دارند. این نوع تابلو برقها به دلیل آسیبپذیری بالا در برابر اشعه خورشید، به هیچ عنوان نباید برای محیطهای باز مورد استفاده قرار بگیرند. به همین دلیل برای خرید تابلو برق ساختمانی گزینه مناسبی هستند.
ویژگیهای تابلو برق پلاستکی
تابلو برقهای پلاستیکی در محیطهای قلیایی و اسیدی مقاومت بسیار بالایی دارند. همچنین میتوانند از تجهیزات و قطعات داخلی خود در برابر آسیبهای محیطی محافظت کنند.
- عایق حرارتی بوده و در برابر اشعه خورشید مقاومت بالایی دارند.
- در محیطهای شیمیایی دوام و عمر بالایی دارند.
- از تجهیزات خود در برابر گرد و غبار و رطوبت محافظت میکند.
- بدنه این نوع تابلو برقها عایق الکتریکی بوده و از برقگرفتگی جلوگیری میکند.
- ایمنی افراد در برابر خطرات و آسیبهای احتمالی افزایش مییابد.
- تابلو برق پلاستیکی نارسانا است.
کاربرد تابلو برقهای پلاستیکی
تابلو برق پلاستیکی را پلی کربنات هم می نامند و کاربردهای بسیار زیادی دارند. برای سفارش تابلو برق ساختمانی در تهران، حتما باید به کارایی آنها توجه داشته باشید. در ادامه به برخی از موارد استفاده آنها اشاره میکنیم:
- با استفاده از آن ها قطعات، تجهیزات و کابلهای الکتریکی نظم و سازماندهی بیشتری پیدا میکنند.
- باعث افزایش ایمنی در محیط کار میشود.
- از تجهیزات و لوازم الکتریکی در برابر حوادث محیطی جلوگیری میکند.
- مرتب کردن و نظم بخشیدن به پروژه
- باعث مدیریت و کنترل بهتر تجهیزات الکتریکی میشود.
- شوک حاصل از برقگرفتگی را به افراد در محیط کار منتقل نمیکند.
انواع تابلو برق پلاستیکی از نظر نحوه نصب
این تابلو برقها از نظر نصب به دو نوع داخلی و خارجی تقسیم میشوند. در روش نصب داخلی از پیچ و مهره برای فیکس کردن تابلو برق استفاده میکنند. در روش نصب خارجی با استفاده از پایه، تابلو برق را فیکس میکنند.
توجه به این نکته ضروری است که در هر دو مورد نصب به سادگی و با صرف زمان کمی انجام میگیرد. همانطور که اشاره شد این تابلو برقها در دو نوع درب شفاف و مات ساخته میشوند. در همین راستا با توجه به نوع ساخت آنها یکی از روشهای داخلی یا خارجی برای نصب انتخاب میشوند.
معمولا نوع درب مات این تابلو برقها را برای نصب توکار استفاده میکنند. همچنین نوع درب شفاف آن برای استفاده بیرونی یا روکار بسیار مناسب هستند.
انواع تابلو برقهای پلاستیکی از نظر عملکرد و کارایی
معمولا این نوع تابلو برقها را بر اساس فاکتورهایی مثل جنس بدنه، ولتاژ، ساختار و نوع کاربرد به دستههای گوناگونی تقسیم میکنند. از نظر کارایی و ساختار، تابلوهای پلاستیک به دو نوع تابلو برق دیواری روکار و توکار تقسیم میشوند.
در مورد شکل ظاهری و ابعاد آنها باید گفت که در شکلهای مستطیلی و مکعبی ساخته میشوند. البته هر کدام از این تابلو برقها کارایی خاص خود را بنا به شرایط دارند. به طور کلی تابلو برقهای پلاستیکی از نظر کارایی و عملکرد به انواع زیر تقسیم میشوند:
- تابلو برق صنعتی
- تابلو ضریب قدرت یا بانک خازن
- تابلو مارشالینگ
- تابلو برق ساختمانی
- تابلو فرمان موتوری
- تابلو برق PLC یا کنترل
- تابلوهای توزیع برق
- تابلو برق تک فاز یا سه فاز
این نکته را هم به یاد داشته باشید که در کنار این تابلو برقها از کنترل بار هم استفاده میشود. دلیل وجود این کنترل بار ایجاد ایمنی بیشتر است. به همین دلیل هنگام مواجهه با اضافه بار بلافاصله جریان برق را قطع میکند. این کار باعث آسیب نرسیدن به تجهیزات برقی میشود.
نکات مهم در خرید و قیمت تابلو برق پلاستیکی
برای خرید تابلو برق پلاستیکی باید نکاتی را رعایت کنید. البته برای تعیین قیمت این نوع تابلوها عواملی مثل شکل ظاهری، اندازه، سطح ولتاژ، جنس بدنه، نوع نصب و عملکرد آنها تاثیرگذار هستند. همچنین برای بررسی ابعاد استاندارد این تابلوها روشهایی وجود دارد که اطلاع از آنها برای نصب بسیار حائز اهمیت است.
برای جلوگیری از هرگونه مشکل و آسیب احتمالی، هنگام انتخاب و خرید انواع این تابلوهای پلاستیکی باید نکاتی را مد نظر قرار داد:
- بررسی اندازه، ابعاد و شکل ظاهری تابلو برق
- توجه به درجه حفاظت تابلو
- بررسی محل نصب تابلو برای استفاده روکار یا توکار
- توجه به ایستاده یا دیواری بودن تابلو
- بررسی جهت باز شدن و نوع درب
- توجه به برند و شرکت سازنده محصول
- بررسی نوع تابلو بر اساس کارایی
- توجه به سطح ولتاژ کاری تابلو برق
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی انواع و عملکرد تابلو برق پلاستیکی پرداختیم. استفاده از این نوع تابلو برقها مزایای خاص خود را دارند که صرفه اقتصادی یکی از آن هاست. همچنین باعث افزایش ایمنی، مدیریت بهتر و کنترل راحتتر پروژههای برقی میشوند. برای اطلاع بیشتر از مشخصات انواع تابلو برق می توانید با کارشناسان آسیا تابلو از طریق شماره ۰۲۱۳۳۱۱۹۶۴۹ در تماس باشید.